Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Seler naciowy jest warzywem bardzo niedocenianym w polskiej kuchni. Wystarczy raz go spróbować, by już zawsze używać go do wszystkich sałatek! Nie inaczej będzie z sałatką wielkanocną z selerem naciowym, który dodaje jej przyjemnej chrupkości. W połączeniu ze słodyczą jabłka i groszku, a także wyrazistością dymki i rukoli, zachwyci wszystkich biesiadników przy świątecznym stole. Całość jest prosta w przygotowaniu i wygląda bardzo efektownie.
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 200
Po prostu ciepła kanapka. Robi się błyskawicznie i dobrze smakuje. Polecam.
Odsłon: 5169
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 373
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 200
Po prostu ciepła kanapka. Robi się błyskawicznie i dobrze smakuje. Polecam.
Odsłon: 5169
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 373
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Groszek odcedź z zalewy. Selery naciowe, szynkę i ser pokrój w kostkę o podobnej wielkości. Dymkę i jabłko pokrój w drobną kostkę.
W osobnej misce przygotuj sos. Wymieszaj śmietanę, jogurt i przyprawy. Dodaj pokrojoną dymkę, jabłko i 2 łyżki odsączonego wcześniej groszku. Dobrze wymieszaj.
W salaterce układaj warstwami: rukolę, szynkę, selera naciowego, ser, groszek konserwowy. Między wszystkimi warstwami nałóż i rozprowadź po 1 łyżce majonezu i szczypcie soli oraz pieprzu.
Na wierzchu sałatki wielkanocnej z selerem naciowym ułóż przygotowany sos śmietanowy tak, by między warstwą sosu a krawędzią miski pozostawić ok. 1-2 cm. Groszek znajdujący się warstwę niżej powinien być widoczny. Na sosie ułóż pokrojone w ćwiartki jajka. Całość posyp siekaną natką pietruszki.