Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brakuje ci pomysłu na przygotowanie filetów z kurczaka? Podany z sosem śmietanowym, szpinakiem i suszonymi pomidorami to świetna opcja zarówno na obiad, jak i na kolację.
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 114
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 2301
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 66
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 114
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 68
Składniki
Przygotuj filety z kurczaka. Przekrój każdy z nich wzdłuż, tak aby mięso nie było zbyt grube. Posól, popieprz z każdej strony. Ząbek czosnku obierz, rozgnieć za pomocą praski. Połącz z bazylią i papryką słodką. Natrzyj z każdej strony. Jeśli masz czas, umieść mięso na 20 minut w lodówce.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż kurczaka z każdej strony przez kilka minut. Odłóż na razie na talerz.
Teraz przygotuj sos. Szpinak opłucz i osusz. Jeśli jest mrożony, nie musisz tego robić. Cebulę pokrój w piórka.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj szpinak, cebulę i ząbek czosnku. Mieszaj, cały czas podgrzewając, aby szpinak zmiękł. Wtedy posól i popieprz.
Dodaj suszone pomidory, podsmażaj jeszcze chwilę.
Teraz wlej śmietankę i na dość dużym ogniu podgrzewaj minutę. Następnie zmniejsz moc palnika i zamieszaj. Sos powinien zgęstnieć.
Dodaj wcześniej podsmażone filety z kurczaka. Duś przez kilka minut całość.
Na koniec dodaj odrobinę gałki muszkatołowej i parmezan.
Tak przygotowane danie najlepiej smakuje z makaronem albo gnocchi.