Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatki to nieodłączny element zarówno codziennego, jak i imprezowego menu. Można je łatwo i szybko przygotować, świetnie komponują się z przekąskami na szwedzkim stole, a przede wszystkim wszyscy je uwielbiają. Przygotowane z odpowiednio dobranych składników są tak sycące, że zwykle nie trzeba już serwować ciepłych posiłków. Takim daniem jest na przykład sałatka z wędzonym kurczakiem i serem, której wartość kaloryczną można „podbić” dodatkiem makaronu.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 21
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 166
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 193
Składniki
Pokrój kurczaka na niewielkie kawałki. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli wykorzystujesz makaron, ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudź. Ogórka i ananasa pokrój w małą kostkę. Wymieszaj z kurczakiem, serem i ryżem. Dodaj drobno posiekany koperek.
W osobnym naczyniu przygotuj z dressing z majonezu, jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku i soku z cytryny. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj dressing z pozostałymi składnikami. Gotową sałatkę przed spożyciem odstaw na kilka godzin do lodówki.
Jasna sałatka z wędzonym kurczakiem przygotowana według powyższego będzie efektownie prezentować się na stole, jeśli podasz ją na liściu zielonej sałaty albo ozdobisz plastrami czerwonej papryki.