Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab ze śliwką to powrót do szlacheckiej tradycji kulinarnej. Dzięki dodatkowi suszonych śliwek i ziół mięso staje się bogate w smak, miękkie i soczyste. Schab ze śliwką na ciepło podaj z ziemniakami lub kopytkami. W wersji na zimno możesz go serwować jako domową wędlinę.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 66
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 33
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 176
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 800
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 66
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 33
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 176
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 800
Składniki
Najpierw przygotuj marynatę. Do dużego garnka wlej wodę (ok.2 litry) dodaj przyprawy i sól, doprowadź do wrzenia i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Dokładnie umyj schab, włóż do marynaty, zamknij pokrywkę i zostaw w lodówce na całą noc.
Po tym czasie wyjmij schab z marynaty i ostrym nożem wytnij w środku mięsa kieszonkę. Uważaj, by nie przeciąć schabu na wylot.
Śliwki zalej wrzątkiem i pozostaw w wodzie przez minutę, następnie odcedź. Polej śliwki rozpuszczonym masłem i włóż je do przygotowanej w mięsie kieszonki. Mięso z zewnątrz natrzyj mieszanką soli, pieprzu i suszonego rozmarynu, a następnie włóż do siatki wędliniarskiej. Przygotowany schab przenieś do naczynia żaroodpornego i (szczelnie) przykryj folią aluminiową lub włóż do rękawa do pieczenia. Uprzednio podlej mięso ok. 100 ml wody.
Wstaw naczynie ze schabem do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 1 godziny. Po tym czasie zdejmij folię aluminiową lub przetnij rękaw i piecz dodatkowe 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmij mięso, odczekaj około 10 minut i dopiero pokrój.