Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mimo cierpkiego smaku warto włączyć ten produkt do codziennej diety. Jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Chroni nasz organizm przed wirusami i bakteriami. Picie soku z aronii wpływa korzystnie na nasz układ odpornościowy. Poniżej przedstawiamy przepis na sok z aronii według babcinego przepisu.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Mrożone aronie powinny się najpierw odmrozić. W tym celu umieść je w dużym garnku, a także zasyp cukrem. Pozostaw w ten sposób na kilka godzin, w zależności od warunków i temperatury, możesz odczekać do kolejnego dnia. Jeśli używasz świeżych aronii, dokładnie je opłucz pod bieżącą wodą oraz osusz. Przełóż do garnka, zasyp cukrem.
W kolejnym kroku wlej wodę oraz wyciśnij sok z jednej cytryny. Jeśli chcesz dodać trochę kwaskowości, możesz zetrzeć skórkę. Dołóż też liście wiśni lub aronii, jeśli je używasz.
Ustaw średnią moc palnika i zagotuj. Mieszaj dosyć często, aby owoce nie przywarły do dna. Zmniejsz ogień i gotuj dalej przez około 20-30 minut. Odstaw, przykryj i pozostaw na parę godzin, a najlepiej całą noc. Owoce powinny puścić dodatkowy sok.
Zlej sok przez sitko do drugiego garnka i delikatnie przetrzyj owoce. Odłóż też liście aronii lub wiśni.
Sok w czystej postaci ponownie zagotuj, jak zacznie wrzeć, wyłącz palnik. Przelej go do wyparzonych, czystych i suchych butelek. Możesz też przechowywać cenny sok w słoikach.
Teraz trzeba go zapasteryzować. Na dnie garnka ułóż bawełnianą ściereczkę, wlej wodę i ją zagotuj. Ustaw naczynia jedno obok drugiego i pasteryzuj przez 15 minut.