Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Polsce takimi sezonowymi owocami, jak truskawki czy maliny, możemy cieszyć się zaledwie 3-4 miesiące w roku. Wiele z nich zimą trafia na sklepowe półki z cieplejszych krajów Europy. Niezwykle trudno jest jednak kupić w grudniu czereśnie! Wykorzystaj więc tę krótką chwilę, kiedy królują na targowiskach i w marketach. Sięgnij np. po przepis na szybki, ale jakże pyszny placek z czereśniami.
Blaszka o wymiarach 35x25
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 110
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1100
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 110
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Umieść w misce składniki przeznaczone na kruszonkę (masło pokrój na niewielkie kawałki). Wymieszaj je, rozcierając palcami tak, by powstały drobne grudki. Nie zagniataj. Odstaw kruszonkę do lodówki.
Sypkie składniki na ciasto półkruche – mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem – przesyp przez sitko na stolnicę. Wyłóż na powstały kopczyk masło. Posiekaj je z mąką. Żółtka i białko wymieszaj ze śmietaną. Dodaj do pozostałych składników i zagnieć je na jednolite ciasto. Odstaw na pół godziny do lodówki.
Umyj czereśnie i usuń z nich pestki. Przekrój owoce na pół i podsmaż chwilę na patelni – z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem.
Wyłóż ciastem dno formy o wymiarach około 35x25 cm. Na warstwie ciasta równomiernie rozprowadź podsmażone czereśnie. Przysyp je schłodzoną kruszonką. Wstaw placek z czereśniami na środkowy poziom piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut.