Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki pieczone w piekarniku, w mundurach z rozmarynem i oliwą.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 205
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 213
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 95
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 205
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 213
Składniki
Wybieram mniejsze ziemniaki ,dokładnie szoruję je w ciepłej wodzie. Osuszam i nacinam je wszerz na całej długości , głęboko , ale jednocześnie uważając by nie przeciąć ich całkowicie. Musimy utworzyć małe kieszonki. Parujemy ziemniaki na parze przez 20 minut (możemy również ugotować je w garnku ). Następnie przygotowujemy marynatę : do małej miseczki wlewam oliwę z oliwek (robię to na oko ;) , by wystarczyło do polania wszystkich ziemniaków - by każda kieszonka dostała swoją porcję marynaty), dodaję rozmaryn (na oko) , solę i pieprzę, mieszam. Każdego ziemniaka polewam powstałym dipem, rozchylając kieszonki by dotarł wszędzię jak najdokładniej. Opruszam raz jeszcze wszystkie rozmarynem i wkładam do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika. Piekę ok. 35 minut z funkcją termoobieg. Smacznego :)