Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa prezydencka z pewnością sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe – pełna jest aromatycznego mięsa i pysznych warzyw. Dodatek ziół sprawia, że z pewnością zapadnie ona w pamięć każdemu, kto jej posmakował.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1039
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 108
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1039
Składniki
Do przygotowania tej zupy z tej ilości składników przygotuj bardzo duży garnek o pojemności co najmniej 6 litrów. Mięso umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Papryki posiekaj, a ziemniaki obierz i pokrój w kostkę podobnej wielkości co mięso. Cebule i czosnek obierz i posiekaj.
W garnku podsmaż boczek na średnim ogniu aż będzie chrupiący. Wyjmij go łyżką cedzakową i odłóż na bok. Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmażaj partiami kawałki mięsa do zrumienienia. Przenoś je po tym do osobnej miski. Do garnka wlej olej. Dodaj cebulę i czosnek. Podsmażaj je razem przez ok. 2 minuty. Dodaj mieloną paprykę, cayenne, kminek i mąkę. Gotuj całość przez kolejne 2 minuty, tworząc zasmażkę.
Wlej ocet i passatę pomidorową. Po minucie dodaj bulion, wodę, sól i pokrojoną paprykę. W tym momencie włóż również mięso i usmażony boczek. Doprowadź całość do wrzenia. Duś danie pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, przez 45 minut. Po tym czasie dodaj ziemniaki i poszatkowaną kapustę. Przykryj i gotuj przez jeszcze 30 minut, do miękkości warzyw. Zupę prezydencką dopraw solą i pieprzem zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Podawaj na ciepło, również jako samodzielne danie obiadowe.