Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto jogurtowe, wilgotne, owocowe z chrupiącą kruszonką na wierzchu. Uda się nawet początkującym kucharzom, wystarczy działać zgodnie z przepisem.
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 265
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 374
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 459
Polecam.
Odsłon: 822
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 265
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 374
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 459
Polecam.
Odsłon: 822
Składniki
Składniki na ciasto w temperaturze pokojowej. Owoce myjemy, truskawki dzielimy na połówki i pozostawiamy do obcieknięcia. Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki. Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukry-zwykły i waniliowy. Całość miksujemy 3-4 minuty, aż masa zbieleje i napuszy się. Następnie dodajemy olej i jogurt. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na wierzch wykładamy owoce, które posypujemy kruszonką.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 50-60 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wykładamy z piekarnika zaraz po upieczeniu i odstawiamy do wystudzenia.
Ekspresowa babka jogurtowa z owocami i kruszonką gotowa!