Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co powiecie na ciepłe, pachnące, maślane bułeczki o poranku, które uzyskacie bez konieczności udania się do piekarni, czy stania od świtu w kuchni? Brzmi świetnie, nieprawdaż? Efekt ten uzyskacie korzystając z tego przepisu! Wystarczy, że przygotujecie ciasto dzień wcześniej, wstawicie je na noc do lodówki a o poranku podzielicie na 12 porcji i upieczecie w piekarniku.
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 118
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 258
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 95
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3328
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 118
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 258
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 95
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3328
Składniki
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy suche drożdże, sól i cukier, następnie wbijamy jajka, dodajemy ciepłe mleko i roztopione masło. Zagniatamy ciasto - możemy zrobić to ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego.
Wyrobione ciasto pozostawimy w misce, którą przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Miskę z ciastem wstawiamy do lodówki na całą noc.
Rano wyjmujemy ciasto z miski, krótko zagniatamy. Dzielimy na 12 równych części, z których następnie formujemy bułeczki.
Bułeczki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia w odstępach około 3-4 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 20 minut. Bułeczki studzimy na kratce. Serwujemy ze słonymi lub słodkimi dodatkami.