Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki to świetny dodatek do obiadu. Można je ugotować, podać w formie purée albo upiec. Jak zrobić chrupiące ziemniaki z piekarnika bez gotowania? To naprawdę nic trudnego. Warto wypróbować przepis i taką przekąską zastąpić niezdrowe frytki.
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 79
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1046
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 79
Składniki
Nie obieraj ziemniaków ze skórki. Umyj je dokładnie i wyszoruj, aby pozbyć się ziemi i brudów.
Przekrój ziemniaki na pół, a następnie te połówki jeszcze na pół, aby powstały „łódeczki". Usuń ewentualne skazy w ziemniakach.
Wyjmij blachę do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół. Na blachę wylej tylko odrobinę oleju i rozsmaruj pędzelkiem. Włóż blachę do piekarnika.
W tym czasie do głębokiej miski włóż ziemniaki i polej je odrobiną oleju. Posyp równomiernie rozmarynem i przemieszaj całość (najlepiej dłonią) do połączenia.
Tak przygotowane ziemniaki przesyp na rozgrzaną blachę piekarnika. Ułóż je równo i piecz przez 20 minut. Po tym czasie przewróć je łopatką i piecz kolejne 20 minut. Smacznego!