Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Zapraszam Was na przepyszny serniczek na herbatnikach, który nie wymaga pracy tylko cierpliwości, bo trochę musi postać w lodówce. Na ciepły letni dzień będzie jak znalazł. Na górę dałam domową konfiturę z pomarańczy wymieszaną z galaretką, ale można ją zastąpić samą galaretką pomarańczową lub wymieszaną z miąższem z pomarańczy. Zachęcam do spróbowania, bo serniczek jest przepyszny :-)
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1058
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 514
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 56
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 176
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 128
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1058
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 514
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 56
Składniki
I wersja góry sernika: Cześć konfitury będzie na ciasto, a reszta do słoiczków do wykorzystania na później. Galaretkę rozpuścić w wodzie i odstawić. Pomarańcze drobno pokroić lub chwilkę zblendować, wymieszać z cukrem żelującym zagotować i od tego momentu gotować przez 3 minuty. Ok. 200 ml gorącej konfitury wlać do gorącej galaretki i wymieszać. Resztę przelać do słoiczków. Lekko tężejącą galaretkę wylać na ciasto i z powrotem do lodówki.
II wersja góry sernika: Galaretkę rozpuścić w wodzie i wymieszać z miąższem oczyszczonym z błonek i pokrojonym na drobne kawałki. Zostawić do lekkiego stężenia.
III wersja góry sernika: Ułożyć kawałki pomarańczy na cieście i zalać galaretką rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody, oczywiście po wystygnięciu do lekkiego stężenia.
Przygotowanie spodu: Herbatniki zmiksować w malakserze na piasek, potem wymieszać je z masłem na jednolitą masę. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, na to wyłożyć herbatniki i je mocno docisnąć. Formę włożyć do lodówki.
Przygotowanie sernika: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i wystudzić aż zacznie delikatnie gęstnieć. Do wysokiego naczynia lub misy robota przełożyć mascarpone, śmietanę, ser i cukier i ubić na najwyższych obrotach na gęstą masę, zmniejszyć obroty i partiami dodawać galaretkę cały czas mieszając. Masę serową wyłożyć na formę z herbatnikami, rozsmarować i z powrotem do lodówki.
Warstwy ciasta: spód z herbatników - sernik - wybrana wersja góry sernika Całość włożyć do lodówki do stężenia. Smacznego !!!