Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na efektowne, ale łatwe w przygotowaniu, szybkie ciasto na niedzielę do kawy? Wypróbuj połączenie murzynka z apple curdem!
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 110
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 175
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 110
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Rozpuść masło w rondelku na wolnym ogniu. Dodaj do niego cukier, kakao i mleko. Cały czas podgrzewając zawartość rondelka, wymieszaj składniki na jednolitą masę.
Do osobnego naczynia przesiej mąkę i połącz z proszkiem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do niej żółtka i delikatnie wymieszaj.
Połącz wszystkie składniki w jednolitą masę. Ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach około 25x25 cm i piecz przez 30 minut (do suchego patyczka) w nagrzanym do 180°C piekarniku. Po upieczeniu poczekaj, aż wystygnie.
Jabłka obierz, pokrój na niewielkie kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj sok wyciśnięty z cytryn i cukier. Gotuj przez kilka minut, aż jabłka się rozpadną i połączą z pozostałymi składnikami. Zblenduj je na gładką masę.
Garnek umieść w kąpieli wodnej. Dodaj do jabłek pokrojone masło i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj rozkłócone jajka i mieszaj, aż krem zgęstnieje.
Przełóż krem na czekoladowy spód.
W rondelku, na wolnym ogniu, rozpuść czekoladę w śmietanie. Poczekaj, aż przestygnie i nim stężeje, polej nią ciasto. Możesz dodatkowo ozdobić je posypką czekoladową.