Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To proste, tanie i bardzo smaczne danie obiadowe z pewnością na stałe wejdzie do twojego repertuaru kulinarnego. Pierś z kurczaka z piekarnika przygotowana w ten sposób jest soczysta i bardzo aromatyczna. Dodatkowo, do przygotowania tego dania możesz wykorzystać warzywa, które akurat zalegają w twojej kuchni. Nic się nie zmarnuje!
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 4538
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 82
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 157
Gołąbki po azjatycku to świetna alternatywa dla naszych rodzimych gołąbków z...
Odsłon: 599
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 4538
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 82
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 157
Gołąbki po azjatycku to świetna alternatywa dla naszych rodzimych gołąbków z...
Odsłon: 599
Składniki
Dynię, ziemniaki i marchewki obierz, a następnie podziel na średniej wielkości kawałki. Posyp tymiankiem i wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Smaż kilka minut z każdej strony na średnim ogniu, aby warzywa delikatnie zmiękły i szybciej się upiekły. Przełóż do naczynia żaroodpornego, podlewając pozostałym na patelni tłuszczem.
Teraz przygotuj filety z kurczaka. Przetnij każdego z nich wzdłuż, aby mięso nie było takie grube. Posól i popieprz z dwóch stron.
W małej miseczce wymieszaj sos sojowy, miód, majeranek, paprykę słodką w proszku, rozgnieciony i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę. Natrzyj mięso z każdej strony. Ułóż na warzywach w naczyniu żaroodpornym i przykryj je.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz mięso z warzywami 35 minut pod przykryciem, a następnie około 10 minut bez pokrywki. Podawaj z ulubioną surówką.