Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięso z królika to jedno z najpyszniejszych i najzdrowszych gatunków mięs. Duszona łopatka z królika z cytryną i rozmarynem to połączenie, które gwarantuje delikatność i kruchość mięsa, a także niezwykłe bogactwo aromatu. Zobaczcie, jak przyrządzić królika w zaciszu własnej kuchni.
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 805
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 109
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 805
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 139
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 174
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 109
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1042
Składniki
Łopatkę z królika myjemy i osuszamy. Skórkę z cytryny sparzamy wrzątkiem a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Wyciskamy sok z cytryny. Nacieramy mięso sokiem i startą cytrynową skórką, dodajemy sól oraz pieprz. Królika marynujemy przez około 5 godzin. Miskę umieszczamy w lodówce lub w innym chłodnym miejscu.
Po 5 godzinach wyciągamy mięso, obtaczamy je w mące. Na rozgrzaną patelnię przekładamy masło i olej. Następnie, kiedy tłuszcz nabierze wysokiej temperatury, przekładamy mięso. Dodajemy rozmaryn, czosnek oraz plasterki cytryny. Królika smażymy równomiernie z każdej strony. W razie konieczności podlewamy go wodą. Po 5 minutach powinien być gotowy do jedzenia.