Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka gyros z ziemniakami łączy smak klasycznej zapiekanki ziemniaczanej i charakterystyczne nuty przyprawy gyros. Przygotuj ją na rodzinny obiad lub kolację, a stanie się ulubionym daniem twoich domowników. Główną zaletą zapiekanki jest to, że samo przygotowywanie zajmuje niewiele czasu. Cała reszta to czas pieczenia, a ty możesz zając się innymi potrawami lub sprzątaniem kuchni.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 73
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 97
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 26
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 42
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 73
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10515
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 97
Składniki
Ziemniaki i marchewki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie wystudź warzywa, obierz i pokrój w plasterki. Pieczarki umyj i odetnij brudne końcówki, a następnie pokrój w plasterki. Cebulę obierz i poszatkuj w drobną kostkę.
Na patelni rozpuść tłuszcz i podsmaż na nim mięso z dodatkiem przyprawy gyros. Odłóż na talerz. Na tej samej patelni zeszklij cebulkę i dorzuć pieczarki. Poczekaj, aż grzyby puszczą sok i płyn odparuje.
W małym rondelku na średnim ogniu roztop masło, następnie dodaj mąkę i szczyptę soli. Mieszaj ciągle przez 1 minutę, aby uzyskać jednolitą masę. Po czym dodaj mleko i mieszaj, aby powstał gęsty sos. Zdejmij z ognia, dodaj starty na małych oczkach ser i wymieszaj, by ser się roztopił.
Naczynie żaroodporne lub foremkę do pieczenia nasmaruj masłem i wylej łyżkę sosu beszamelowego. Na to wyłóż pierwszą warstwę ziemniaków, warstwę marchewek, pieczarek i podsmażonego mięsa. Wylej porcję sosu beszamelowego i powtórz warstwowe układanie składników, aż do ich wykończenia. Na górnej warstwie powinny znaleźć się ziemniaki. Wstaw formę z zapiekanką do pieca na 20 minut i piecz w 180°C. Po wyjęciu odczekaj 10 minut i dopiero wtedy krój zapiekankę. Dzięki temu uzyskasz bardziej zwarte fragmenty.