Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka przełożone kremem budyniowym z dodatkiem wiórków kokosowych. Zamiast kupować te pyszności w sklepie, upiecz samodzielnie w domu. Będą smakować o wiele lepiej.
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1135
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 180
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 392
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1135
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 622
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 180
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 392
Składniki
Na początek zrób budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszając jednak ilość mleka o połowę. Odstaw do ostudzenia.
Mąkę przesiej na blat, stolnicę lub do dużej miski. Wysyp też cukier puder i szczyptę soli. Na środek dodaj masło (nie musi być mocno schłodzone) i pokrojone w kostkę. Zacznij zagniatać ciasto. Wtedy dodaj żółtka i śmietanę. Energicznie zagnieć ciasto, aby było jednolite i gładkie. Uformuj kulę, zawiń w folię i przełóż do lodówki na minimum pół godziny.
W tym czasie przygotuj lukier. Białka umieść w misce, zacznij ubijać je trzepaczką. Kiedy odrobinę zgęstnieją, dodawaj partiami cukier puder, dalej ubijaj. Pod koniec dodaj sok z cytryny. Konsystencja lukru powinna być gładka, gęsta, a w dodatku masa powinna się błyszczeć.
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na cienki placek. Wykrawaj małe okręgi, najlepiej zrobić to kieliszkiem. Na wierzchu każdego małego placka umieść małą łyżeczką lukier na całej powierzchni. Tak przygotowane ciasteczka piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 10-15 minut aż się zarumienią.
Teraz wróć do robienia kremu budyniowego. Miękkie masło zacznij miksować, a następnie dodawaj po łyżce gotowego i ostudzonego budyniu. Powtarzaj tak długo, aż krem będzie gładki i jednolity.
Teraz każde ciasteczko po gładkiej stronie bez lukru wyłóż budyniem. Przyłóż do tej warstwy drugie ciasteczko. Po sklejeniu posmaruj masą boki i obtocz w wiórkach kokosowych.