Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesteś na diecie, unikasz tłustych potraw, ale nie możesz się oprzeć drobnym, słodkim przyjemnościom? Zastanawiasz się, jak przygotować karnawałowe faworki w lżejszej wersji? Jeśli tak, ten przepis powinien Ci się spodobać. Tłustą śmietanę zamieniliśmy na lekki jogurt naturalny. Zamiast smażyć faworki na głębokim tłuszczu, postanowiliśmy je wsadzić na chwilę do piekarnika. Cukier zastąpiliśmy erytrytolem zmielonym w młynku do kawy. Tak postały faworki w wersji dietetycznej.
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 97
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1376
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 353
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowan...
Odsłon: 190
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 97
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1376
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 353
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowan...
Odsłon: 190
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, jogurt naturalny oraz erytrytol zmielony na pył w młynku do kawy. Zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy je i składamy brzegi do środka. Ponownie rozwałkowujemy ciasto i składamy brzegi. Proces powtarzamy około 10 razy.
Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto na faworki wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkowujemy je na prostokątny placek o grubości około 2 mm. Ciasto kroimy w paski o długości około 8 cm i szerokości około 2,5 cm. W każdym prostokącie robimy podłużne nacięcie na około 2 cm, przez które przeciągamy jeden kawałek ciasta.
Wycięte faworki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
Dietetyczne faworki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
Upieczone, lekko przestudzone faworki oprószamy zmielonym erytrytolem.