Poznaj nowe smaki. Mieszanki przyprawowe Hanna Szymanderska

Przyprawy to takie specjały, które po części dla zdrowia, po części dla dobrego smaku dodajesz do potraw i leków. Muszą więc mieć przyjemną, woń i smak, w ogóle posiadać gorącą, ulotną i duchową naturę, przydawać sokom i duchowi ludzkiemu życia i ruchu, pobudzać, rozcieńczać i rozdzielać.

Jedne przyprawy urozmaicają smak i zapach naszych potraw, inne pobudzają apetyt i ułatwiają trawienie. O czym warto wiedzieć stosując curry i zioła prowansalskie? Do czego pasuje przyprawa włoska, pięć smaków i barbecue? Co to jest garam masala i gomasio? Dlaczego warto uważać na glutaminian sodu? Jak przygotować domową gremolatę? W swojej najnowszej książce Hanna Szymanderska prezentuje przepisy na oryginalne potrawy z zastosowaniem mieszanek przyprawowych - nie tylko tych zwykłych, od dawna znanych w polskiej kuchni, ale także tych, które dopiero niedawno trafiły do naszych sklepów. Książka zawiera propozycje atrakcyjnych dań, ciekawostki o dodatkach smakowych i przykłady ich wykorzystania w potrawach. Doskonała lektura dla osób poszukujących nowych smaków, adeptów sztuki używania przypraw i wszystkich wielbicieli Hanny Szymanderskiej.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 65

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2