Produkty

Chili

Chili

Papryka chili, czyli bardzo ostry rodzaj papryki, występuje w różnych odmianach, np.: pieprz aji, cayenne, rocoto czy tabasco (główny składnik sosu Tabasco), jalapeño (wym. halapenio). Można dzięki niej podkreślić smak potraw, szczególnie tych z fasolą oraz soczewicą.

Bardzo ostry smak papryczek wywołuje zawarta w tych odmianach kapsaicyna, która drażni i rozgrzewa skórę oraz błony śluzowe. Jej działanie wywołuje zaczerwienienie skóry i uczucie ciepła. Wzmaga apetyt i wydzielanie soków żołądkowych, co ułatwia trawienie. Ostrość papryczek chili - a także innych ostrych produktów - oznacza się za pomocą skali Scoville'a.

Zobacz więcej na temat papryczki chili.

Fot. 123RF.COM

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
40.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >