Produkty

Cukier puder

Cukier puder

Cukier puder jest to drobno zmielony cukier spożywczy. Jego rozdrobnienie sprawia, że jest bardziej podatny na rozpuszczanie, niż cukier krystaliczny. Stosowany jest przede wszystkim w branży cukierniczej i piekarniczej.

Może być wykorzystany do robienia polew (zobacz przepis na polewę kakaową), lukrów (zobacz przepis na lukier do ciast) lub jako zwykła posypka.

Istnieje kilka prostych sposobów do zrobienia cukru pudru w warunkach domowych. Najprostszą i najszybszą metodą jest zmielenie cukru spożywczego za pomocą elektrycznego młynka do kawy lub blendera. Jeśli nie dysponujemy sprzętem elektrycznym możemy utrzeć cukier w moździerzu lub rozwałkować go za pomocą wałka do ciasta.

Fot. 123RF.COM

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
405.0 0.0 0.0 99.8
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >