Produkty

Cynamon

Cynamon

Cynamon to przyprawa kuchenna, otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch wariantach: otarta na proszek lub w niewielkich zwiniętych w rulonik kawałkach.

Charakteryzuje się słodko - korzennym, piekącym smakiem oraz aromatem.

Zazwyczaj używany jest do przyprawiania słodkich potraw z jabłkami (zobacz przepis na zapiekankę z jabłkami), czy z ryżem (zobacz przepis na ryżowy pudding z cynamonem). Wspaniale współgra z grzanym winem, piwem i ponczem.

Można również zastosować go do nadania aromatu mięsom, w szczególności baraninie, lub do gotowanych ryb i szynek.

Jest źródłem błonnika, żelaza, wapnia oraz manganu, wspomaga trawienie, obniża cholesterol oraz opóźnia proces starzenia się tkanek.

Zobacz więcej na temat Cynamonu!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
247.0 4.0 1.0 81.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >