Produkty

Czekolada mleczna

Czekolada mleczna

Czekolada mleczna to jedna z odmian czekolady. W jej skład wchodzi miazga kakaowa, cukier, lecytyna, tłuszcz kakaowy, mleko lub proszek mleczny i wanilia. Zawartość miazgi kakaowej nie przekracza 50 proc. Charakteryzuje się dużą ilością węglowodanów, magnezu, żelaza oraz niacyny.

Czekolada mleczna cieszy się bardzo dużą popularnością w kuchni - można ją przygotowywać na wiele sposobów. Najchętniej stosuje się ją do robienia musów (zobacz przepis na mus miętowy z czekoladą), lodów (zobacz przepis na smażone lody), czekoladek (zobacz przepis na czekoladki nadziewane malinami), muffinów (zobacz przepis na muffiny czekoladowo - czekoladowe), ciast (zobacz przepis na sernik z trzema czekoladami) i deserów (zobacz przepis na rozgrzewający deser owocowy).

Zobacz artykuł: Cudowne właściwości czekolady!

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
531.0 6.2 30.8 57.3
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >