Produkty

Czerwona cebula

Czerwona cebula

Czerwona cebula jest jedną z odmian cebuli zwyczajnej. Jest źródłem sodu, potasu, wapniu, magnezu, żelaza oraz wielu witamin. Sok z cebuli posiada właściwości antyseptyczne. Regularne spożywanie cebuli pozwala na utrzymanie zdrowego cholesterolu na odpowiednim poziomie.

Czerwona cebula charakteryzuje się łagodniejszym smakiem niż inne cebule, przez co chętniej jest stosowana w kuchni. Nadaje się do zup, sosów, mięs, grzybów, surówek (zobacz przepis na surówkę z cebuli), twarogów (zobacz przepis na pastę z sardelami i czerwoną cebulą), a nawet do konfitur (zobacz przepis na konfiturę z czerwonej cebuli). Ze względu na kolor nadaję się również do dekorowania talerzy.

Za pomocą łupin czerwonej cebuli można zabarwić jajka na stół wielkanocny.

Zobacz domową poradę: Jak nie płakać przy obieraniu cebuli!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
34.0 1.9 0.1 6.5
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >