Produkty

Fasola

Fasola

Fasola należy do rodziny bobowatych. Naturalnie rośnie w Ameryce Południowej i Północnej, największe zróżnicowanie występuję jednak w tropikach. Fasola posiada około 96 różnych gatunków, jednak w celach spożywczych uprawianych jest jedynie 20 odmian.

Jest doskonałym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B, dodatkowo dostarcza organizmowi fosforu, potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Spożywanie fasoli chroni przed chorobą niedokrwienną, zawałem, nadkwasotą i osteoporozą.

Fasolę możemy dodawać do ryżu (zobacz przepis na fasola z ryżem w stylu afrykańskim), kaszy (zobacz przepis na kaszę z fasolą), makaronów (zobacz przepis na makaron z fasolą), mięs (zobacz przepis na wołowinę z fasolą), ryb (zobacz przepis na sałatkę śledziową), past (zobacz przepis na pastę z fasoli i jajek), sałatek, zapiekanek (zobacz przepis na zapiekankę z fasolą), a nawet do ciasta (zobacz przepis na ciasto z fasoli z orzechami).

Niewskazane jest spożywanie fasoli na surowo.

Zobacz więcej na temat fasoli!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >