Produkty

Goździki

Goździki

Goździki to nierozkwitłe, wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowatego. W czasie suszenia oraz procesu odymiania nabywają swojej charakterystycznej, ciemnobrunatnej barwy. Goździki maja bardzo charakterystyczny intensywny, piekący smak. Goździki są uprawiane w Tanzanii, Indonezji, Sri Lance, Kenii i na Seszelach.

Goździki mają właściwości przeciwbólowe, antyseptyczne oraz poprawiają trawienie. Wytwarza się również z nich olejki, służące do aromaterapii oraz masażu. Uważa się je również za naturalne leki przeciwrobacze.

Goździki są używane jako przyprawa do kompotów (zobacz przepis na kompot jabłkowy), konfitur (zobacz przepis na marynowaną dynię), do ciast i deserów (zobacz przepis na francuskie jabłka z goździkami). Są idealne do przyprawiania rozgrzewających napojów w chłodne jesienno - zimowe wieczory (zobacz przepis na rozgrzewającą kawę).

Zobacz więcej na temat goździków!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
323.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >