Produkty

Imbir

Imbir

Imbir jest rośliną, która cieszy się wielką popularnością na całym świecie, przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak oraz właściwości lecznicze.

Imbir pomaga w regulowaniu pracy układu pokarmowego, zwiększa ukrwienie mózgu, przez co wspomaga pamięć i koncentracje. Dodatkowo pomaga w łagodzeniu dolegliwości reumatycznych oraz łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób na diecie - wspomaga odchudzanie oraz pomaga w walce z cellulitem.

Imbir może być stosowany w dwóch postaciach - suszony i zmielony pasuje do słodkich wyrobów takich jak ciasta (zobacz przepis na pomarańczowe brownie z imbirem), sałatki owocowe lub desery, natomiast świeży nadaje pikantności i świeżości owocom morza oraz mięsom takim jak wieprzowina lub drób (zobacz przepis na kurczaka z masłem orzechowym i imbirem).

Świeży imbir powinien być owinięty w papierowy ręcznik i przechowywany w chłodnym pomieszczeniu, natomiast sproszkowany należy ukrywać przed promieniami słonecznymi. Nie powinno kupować się imbiru na zapas, ponieważ zwietrzeje.

Zobacz artykuł: Sposób na długowieczność!

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
80.0 1.8 0.7 17.8
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >