Produkty

Kakao

Kakao

Kakao to proszek wytwarzany z nasion owoców kakaowca. Jest składnikiem wielu wyrobów cukierniczych, takich jak czekolada, polewy, masy czekoladowe i cukierki.

Kakao jest doskonałym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza oraz cynku. Doskonale wpływa na samopoczucie, koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie, dodatkowo zmniejsza ryzyko raka jelita grubego.

Kakao może być wykorzystywane na wiele sposobów. Najchętniej stosuję się go do ciast (zobacz przepis na sernik z okruszkami kakao), ciasteczek, muffinek, rogalików (zobacz przepis na rogaliki z nadzieniem), babeczek (zobacz przepis na babeczki podwójnie pomarańczowe), w formie sosów i polew. Idealnie się komponuję z owocami takimi jak gruszki, banany i truskawki. W chłodne wieczory może być świetnym rozgrzewającym napojem (zobacz przepis na kakao z pianką).

Zobacz artykuł: Cudowne właściwości czekolady!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
448.0 18.2 21.7 50.6
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >