Produkty

Kaszanka

Kaszanka

Kaszanka to wyrób wędliniarski z kaszy, krwi i podrobów takich jak wątroba, płuca, skórka wieprzowa i tłuszczu. Znana również pod nazwą kiszka.

Kaszanka jest przyprawiana cebulą, pieprzem oraz majerankiem. Kasza wykorzystywana przy produkcji to zazwyczaj kasza gryczana lub jęczmienna. Kaszanka, ze względu na dużą ilość krwi oraz kaszy ma czarnofioletowy odcień.

W zależności od regionu, w którym jest wykonywana może mieć różny kształt, grubość i długość. Kaszanka może być przyrządzana na wiele sposobów. Można ją podsmażyć na patelni, podpiec (zobacz przepis na pieczoną kaszankę) albo grillować (zobacz przepis na grillowaną kaszankę z jabłkiem). Najchętniej podaje się ją z chlebem, cebulą, serem (zobacz przepis na kaszankę po zbójnicku) albo ziemniakami.

Zobacz więcej na temat kaszanki!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
195.0 8.5 12.6 13.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >