Produkty

Kolendra

Kolendra

Kolendra to roślina zaliczana do rodziny selerowatych. Obecnie uprawiana jest w Rosji, Holandii, Indiach, Ameryce Południowej oraz w Maroku. Kolendra uprawiana jest z nasion.

Kolendra jest wspaniałym źródłem witaminy C, B1, B2 i PP, wapnia, sodu i potasu. Ułatwia trawienie, łagodzi wzdęcia oraz posiada właściwości rozkurczające.

Kolendra jest bardzo aromatyczną przyprawą, która nadaje potrawom charakterystyczny smak oraz zapach. Idealnie pasuję do gulaszy, zup, wędzonych mięs i dziczyzny. Wchodzi w skład przyprawy curry.

Kolendra najchętniej stosowana jest w kuchni arabskiej i indyjskiej - stosuje się ją jako jedną z podstawowych przypraw do jagnięciny oraz mięsa koźlego.

Zobacz przepisy z wykorzystaniem kolendry!

Zobacz artykuł: Zielona kuchnia!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
279.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >