Produkty

Koperek

Koperek

Koper ogrodowy to gatunek roślin należących do rodziny selerowatych. Pochodzi z terenów południowo-zachodniej Azji. Koper był znany już w starożytności - używali go Grecy, Rzymianie a nawet Egipcjanie. W dawnych czasach uważano, że, podobnie jak czosnek, ma właściwości odstraszające złe duchy.

Koperek jest znakomitym źródłem witaminy D, E, K, H, C oraz witamin z grupy B, dodatkowo zawiera wapń, żelazo i fosfor. Pomaga w przypadku niestrawności, bezsenności, wzdęć. Korzystnie wpływa na laktację u kobiet karmiących.

Świeżo zebrany koperek jest idealnym dodatkiem do ziemniaków, sałatek, ryb (zobacz przepis na pieczonego łososia), mięs oraz zup. Świeże pędy wraz z kwiatami stanowią istotny dodatek do kiszonych ogórków oraz papryk (zobacz przepis na ogórki z papryką chili).

Zobacz więcej przepisów z koperkiem!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
43.0 3.5 1.1 7.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >