Produkty

Kostka rosołowa

Kostka rosołowa

Kostka rosołowa to skoncentrowany wywar w postaci stałej, który możemy używać nie tylko do przygotowywania rosołu, ale także do robienia zup, sosów oraz potraw mięsnych.

Najbardziej popularną kostką rosołową jest kostka o smaku rosołu z kury. Po rozpuszczeniu w gorącej wodzie, kostka nadaje wodzie smak i aromat drobiowego bulionu. Kostki rosołowe są bardzo chętnie stosowane w kuchni, przede wszystkim dlatego, że z ich użyciem można szybko i smacznie przygotować wiele dań.

Niestety, kostki rosołowe mają bardzo małą zawartość naturalnych i korzystnych dla zdrowia składników. Zawierają dużą ilość soli oraz aromatów.

Kostki rosołowe najczęściej są wykorzystywane przy wykonywaniu zup, bulionów i sosów.

Zobacz artykuł: Jak zrobić dobrą zupę!

Zobacz artykuł: Czym zastąpić kostkę rosołową?

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
300.0 10.0 20.0 10.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >