Produkty

Kurki

Kurki

Kurki to gatunek grzybów z rodziny pieprznikowatych. Ich poprawna nazwa to pieprznik jadalny. Występują na całej półkuli północnej w strefie umiarkowanej, a także w Australii. Są bardzo popularne w Polsce i należą do grupy najczęściej występujących grzybów. Zazwyczaj rosną w lasach iglastych, na piaszczystych i kwaśnych glebach.

Kurki są doceniane w kuchni przede wszystkim ze względu na smak, aromat oraz twardość. Idealnie nadają się do mięs, w szczególności dziczyzny, do zup i sosów. Mogą być smażone, duszone, marynowane i pieczone. Bardzo dobrze komponują się ze śmietaną lub jogurtem greckim.

Zobacz artykuł: Sezon na grzybobranie!

Zobacz artykuł: Czy grzyby są zdrowe?

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
32.0 1.5 0.5 6.9
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >