Produkty

Limonka

Limonka

Limonka to gatunek rośliny należący do rodziny rutowatych. Najwięksi producenci to Indie, Meksyk, Argentyna i Brazylia.

Owoce limonki są okrągłe lub jajowate o żółtawozielonej albo zielonej skórce i bardzo kwaśnym, ale i aromatycznym miąższu.

Limonka zawiera dużo więcej witaminy C niż cytryna. Jest bogatym źródłem wapnia, potasu i fosforu. Regularne spożywanie jej pomaga zapobiegać przeziębieniom i infekcjom.

Limonkę można dodawać do ciast, ciasteczek, deserów, lodów, mięs oraz ryb. Bardzo chętnie dodaje się ją do drinków, które są dzięki niej dużo bardziej orzeźwiające. Świetnie się komponuje z goździkami, imbirem i cynamonem.

Zobacz artykuł: Krótka historia mojito!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
30.0 0.7 0.2 10.5
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >