Produkty

Liść laurowy

Liść laurowy

Wawrzyn szlachetny to gatunek krzewu należącego do rodziny wawrzynowatych. Występuje w stanie dzikim na obszarze śródziemnomorskim, aż do południowych Alp. Uprawiany jest w południowej Europie, Afryce oraz Ameryce Północnej i Południowej. Suszone liście wawrzyna to popularne bobkowe lub laurowe liście.

W kuchni stosuje się go głównie do zupsosów, marynat, mięs i do ryb. Liść może być dodawany w całości lub pokruszony i zmiażdżony. Najpowszechniej używa się liści laurowych do rosołu, bigosu oraz pieczeni. Świetnie się komponuje z zielem angielskim.

Rozsypane w spiżarni liście laurowe pomogą odstraszyć szkodniki. Dodatkowo są bardzo pomocne przy zaburzeniach ukrwienia, a także przy kaszlu, schorzeniach skóry oraz problemach reumatycznych. Napar z liści laurowych pomoże się pozbyć bólu pęcherza i kolki żołądkowej. Żucie listków pomoże pobyć się przykrego zapachu z ust.

Zobacz artykuł: Podstawy gotowania sosów!

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >