Produkty

Lubczyk

Lubczyk

Lubczyk to gatunek rośliny należącej do rodziny selerowatych. Pochodzi z Afganistanu i Iranu, jednak obecnie uprawiany jest w wielu rejonach świata, w tym w Polsce.

Lubczyk jest rośliną, która jest bardzo chętnie używana w kuchni. Świeże liście są często dodawane do zup, nadając im przy tym bardzo charakterystyczny smak i aromat. Sproszkowaną i wysuszoną przyprawę najchętniej używa się do mięs, ryb oraz do sosów. Wysuszony lubczyk ma dużo bardziej aromatyczny i mocny smak niż świeży.

Lubczyk ma działanie moczopędne, wiatropędne i wykrztuśne. Jest uważany za afrodyzjak.

Zobacz artykuł: Afrodyzjaki

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >