Produkty

Majeranek

Majeranek

Lebiodka majeranek to roślina należąca do rodziny jasnotowatych. Pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. Obecnie uprawiana jest w wielu rejonach świata.

Majeranek jest źródłem witaminy P oraz kwasu askorbinowego. Reguluje trawienie, pomaga w chorobach układu pokarmowego i nieżycie żołądka. Napar z majeranku ma właściwości uspokajające.

W przemyśle spożywczym ziele służy do aromatyzowania octu i herbat, natomiast olejki są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym przy wytwarzaniu mydeł i perfum.

W kuchni jest niezastąpiony przy doprawianiu dań ciężkostrawnych, takich jak grochówka, bigos, zupa fasolowa, żurek. Jest również często wykorzystywany przy wyrabianiu kiełbas i wędlin (zobacz artykuł o domowych wędlinach).

Majeranek bardzo dobrze komponuje się z szałwią, rozmarynem i tymiankiem.

Zobacz artykuł: Przepis na długowieczność!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

 

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
271.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >