Produkty

Marchew

Marchew

Marchew zwyczajna to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje na terenach Europy, Azji i północnej Afryki.

Korzeń marchwi jest bardzo chętnie spożywany w Polsce, przede wszystkim ze względu na swój słodki smak oraz wartości odżywcze. Najbardziej popularny korzeń marchwi ma kolor pomarańczowy, jednak występują również białe, żółtawe, purpurowe lub pomarańczowo-Czerwone.

Korzeń marchwi zawiera karoten, witaminy z grupy B, witaminę C, E, H, K, PP, wapń, fosfor, żelazo oraz miedź. Marchew jest warzywem niskokalorycznym, więc może być spożywana przez osoby na diecie.

Z marchwi można robić soki, surówki, sałatki, dżemy, konfitury, a nawet ciasta. Można ją dusić, gotować, piec i grillować. Świetnie smakuje i na słodko, i na słono.

Stanowi idealny dodatek do zup i sosów. Najchętniej spożywana jest samodzielnie na surowo lub w postaci surówki z jabłkiem.

Zobacz artykuł: Piękno i smak - niedoceniona marchew!

Fot. 123RF.COM

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
27.0 1.0 0.2 8.7
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >