Produkty

Masło

Masło

Masło to tłuszcz jadalny, otrzymywany ze śmietany mleka krowiego, koziego lub owczego. Nazwa masło jest zarezerwowane tylko dla produktów, które zawierają 80-90 proc. tłuszczu mlecznego i które nie posiadają domieszek tłuszczy roślinnych.

Najbardziej popularne gatunki masła to masło ekstra wyrabiane ze śmietany pasteryzowanej i ukwaszonej oraz masło śmietankowe, które powstaje z nieukwaszonej śmietanki.

Masło jest bardzo chętnie używane jako smarowidło do pieczywa i tostów. Można go używać do ciast i babeczek. Nie powinno być używane do smażenia w wysokich temperaturach, ponieważ szybko się przypala, przez co powstają substancje szkodliwe dla zdrowia.

Masło nie może być zbyt długo przechowywane, ponieważ z czasem jełczeje.

Zobacz artykuł: Śniadanie do łóżka!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
735.0 0.7 82.5 0.7
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >