Produkty

Mleko

Mleko

Mleko jest produktem żywnościowym produkowanym przez samice ssaków w okresie laktacji. Mlekiem nazywa są również produkty wegańskie, które nie pochodzą od zwierząt, np. mleko sojowe, ryżowe kauczukowe.

Najchętniej i najczęściej spożywanym przez człowieka mlekiem, jest mleko pochodzenia krowiego, owczego i koźlego.

Mleko zawiera białko, wapń, witaminy A, D, E oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo jest bogate w magnez, fosfor, cynk, selen, kobalt, potas i jod.

Nie każdy powinien pić mleko i spożywać produkty mleczne ze względu na zawartą w nich laktozę, czyli cukry złożone pochodzenia zwierzęcego, które nie są przez wszystkich trawione.

Mleko można spożywać samodzielnie na surowo albo po ugotowaniu. Można do niego dodawać karmel, cukier, miód, czekoladę, kakao i kawę. Stanowi bazę wielu dań, między innymi lodów, naleśników, bułeczek, ciasta drożdżowego i ptasiego mleczka.

Z mleka wyrabia się masło, maślankę, kefir i śmietanę.

Zobacz artykuł: Zapach obory, amoniaku i stęchlizny!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >