Produkty

Ocet

Ocet

Ocet to wodny roztwór kwasu octowego, o bardzo charakterystycznym, kwaśnym smaku i ostrym zapachu. Powstaje dzięki fermentacji octowej alkoholu.

Ocet stosowany jest jako przyprawa zakwaszająca, pobudzająca apatyt oraz sprzyjająca lepszemu trawieniu, w szczególności dań ciężkostrawnych. W nadmiarze jest szkodliwy.

Najpopularniejsze rodzaje octu to spirytusowy, balsamiczny, winny oraz jabłkowy.

Ocet jest bardzo ważnym składnikiem sosów, takich jak majonez i musztarda. Bardzo często dodaje się go do marynat, sałatek oraz do macerowania mięsa i ryb.

Stosuje się go również w wypiekach cukierniczych.

Zobacz artykuł: O sałatach i sałatkach!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
14.2 0.0 0.0 3.5
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >