Produkty

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek to olej roślinny wytworzony z miąższu owoców oliwki. Oliwa jest tłoczona zarówno na zimno, jak i na gorąco.

Ma barwę od złocistego do żółtozielonego i bardzo charakterystyczny zapach oraz smak. Oliwa z oliwek jest bogata w kwas oleinowy, którzy może być stosowany jako profilaktyka przed miażdżycą, chorobami serca oraz nadciśnieniem. Regularne spożywanie oliwy z oliwek zmniejsza ryzyko powstania raka piersi u kobiet.

Najlepsza oliwa z oliwek jest z pierwszego tłoczenia, tzw. naturalna (na etykiecie - native, virgin, extra virgin).

Bardzo chętnie stosowana do smażenia, pieczenia, do produkcji sosów (w szczególności winegret), do sałatek i surówek.

Polecana jest również jako kosmetyk dla osób z suchą skórką, do pielęgnacji włosów i paznokci.

Zobacz artykuł: 2 łyżki oliwy z oliwek zapobiegają chorobom serca!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
822.0 0.0 91.6 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >