Produkty

Papryka czerwona

Papryka czerwona

Papryka to rodzaj warzywa, pochodzącego z rejonów Ameryki Południowej i Centralnej. Obecnie uprawiana jest praktycznie na całym świecie, również w Polsce. Największą popularnością cieszy się czerwona papryka, przede wszystkim ze względu na jej walory smakowe oraz składniki odżywcze. Zawiera sporo antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki powodujące powstanie komórek nowotworowych i starzenie się organizmu. Zawiera także bardzo dużo witaminy C - posiada jej prawie czterokrotnie więcej niż cytryna.

Regularne spożywanie surowej lub duszonej papryki usprawnia działanie procesów trawiennych, pomaga pozbyć się wzdęć i zaparć. Dzięki zawartych w niej substancji fitoaktywnych ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zalecane jest jej spożycie w szczególności w okresie jesienno-zimowym, w celu poprawienia odporności.

Czerwona papryka stanowi idealną przekąskę między posiłkami. Można ją dodawać do mięs, sałatek, zup i kanapek. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi jest świetnym uzupełnieniem słonych potraw.

Zobacz artykuł: Ostro w kuchni!

Fot. 123RF.COM.PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
28.0 1.3 0.5 6.6
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >