Produkty

Pieczarki

Pieczarki

Pieczarki to rodzaj grzybów należących do rodziny pieczarkowatych. To Francuzi w XVI wieku jako pierwsi rozpoczęli uprawę tego rodzaju grzybów. Początkowo pieczarka była specjałem, na który mogli sobie pozwolić jedynie nieliczni, a to dzięki porównywaniu ich do trufli.

Obecnie pieczarki są bardzo chętnie kupowane na całym świecie. Głównymi eksporterami tych grzybów są Francja, Holandia i Polska.

Pieczarki są źródłem białka, błonnika, witamin z grupy B, witaminy D, fosforu, żelaza i miedzi. Są bogate w kwas foliowy, są więc polecane kobietom w ciąży i anemikom. Regularne spożywanie pieczarek może obniżyć poziom tłuszczu we krwi, zwiększyć odporność, poprawić trawienie oraz przeciwdziałać tworzeniu się toksycznych złogów w organizmie.

Świeżą pieczarkę można spożywać na surowo, jako dodatek do sałatki lub kanapki. Można ją również dodać do wielu dań - poczynając od zwykłej jajecznicy lub omleta, a skończywszy na wykwintnym mięsie. Bardzo dobrze smakuje jako dodatek do bigosu, pierogów i krokietów. Pieczarki stanowią pyszny dodatek do zup lub ich główny składnik.

Zobacz artykuł: Pieczarki lekiem na raka?

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
17.0 2.7 0.4 2.6
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >