Produkty

Pieprz

Pieprz

Pieprz to rodzaj rośliny z rodziny pieprzowatych, występującej na terenach o klimacie równikowym i zwrotnikowym.

Pieprz to roślina zielna, choć w gatunku znajdują się również krzewy i drzewa. Charakteryzują się drobnymi kwiatami. Zawierają w sobie olejki eteryczne oraz alkaloid piperynę o bardzo ostrym, intensywnym smaku.

Pieprz, jako przyprawa to suszone, niedojrzałe jagody drzewa. Występuje bardzo wiele odmian przyprawy, które różnią się od siebie kolorem, smakiem i aromatem.

Najbardziej popularne odmiany to pieprz czarny, biały, zielony, czerwony i cytrynowy.

Pieprz jako przyprawa jest używany do praktycznie wszystkich potraw, by nadać im bardziej intensywny smak. W sklepach najczęściej jest w formie sproszkowanej, można nabyć również pieprz w całości lub w młynku, który się mieli, bezpośrednio do potrawy.

Jest doskonałym źródłem wapnia, żelaza i magnezu. Regularne spożywanie pieprzu pozytywnie wpływa na metabolizm. Dodatkowo działa rozkurczowo, obniża ciśnienie oraz pomaga dotlenić tkanki.

Zobacz artykuł: Męskie grillowanie!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
255.0 11.0 3.3 64.8
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >