Produkty

Pieprz czarny

Pieprz czarny

Pieprz czarny to jedna z najchętniej używanych przypraw, którą otrzymuje się z owoców rośliny z gatunku pieprzowatych. Otrzymuje się go z niedojrzałych owoców, które po zebraniu są namaczane, pozbawiane łusek i suszone. Pieprz czarny to czarna, pomarszczona kulka o średnicy około 5 mm.

Świetnie pasuje do zup, sosów, mięs, warzyw i do ryb. Można go dodawać do sosów, dressingów lub jako ozdobę talerza. Intensywny smak najlepiej wydobyć miażdżąc go w moździerzu lub mieląc w młynku tuż przed podaniem potrawy.

Zobacz artykuł: Ostro w kuchni!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
311.0 10.9 3.3 52.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >