Produkty

Pieprz ziołowy

Pieprz ziołowy

Pieprz ziołowy to mieszanina ziół, używana do przyprawiania różnych potraw - może zawieraćw swoim składzie pieprz, ale niekoniecznie. W skład pieprzu ziołowego zazwyczaj wchodzą kolendra, kminek, majeranek, cząber, liść laurowy, ostra papryka lub czarny pieprz. Pieprz ziołowy charakteryzuje się ostrym smakiem i aromatem. Z

ostał prawdopodobnie stworzony w czasach PRL- u, gdy inne przyprawy nie były dostępne. Pieprz ziołowy był stworzony przede wszystkim z ogólnodostępnych ziół i różnił się składem, w zależności do regionu. Obecnie można zakupić taką mieszankę w sklepach lub zrobić ja samodzielnie, wzbogacając smak kurkumą lub papryczką chili.

Można go dodawać do mięs, sałatek, zup, surówek, ryb, zapiekanek i gulaszy. Dobrze smakuje w daniach jarskich oraz w ziołowym maśle, majonezie lub musztardzie.

Większość ziół, które składają się na pieprz ziołowy ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i moczopędne. Dodatkowo ma pozytywny wpływ na działanie układu trawiennego.

Zobacz artykuł: Ostro w kuchni!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
0.0 0.0 0.0 0.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >