Produkty

Pietruszka

Pietruszka

Pietruszka to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Występuje w wielu rejonach świata, w tym w Polsce. Pietruszka ma jadalny korzeń oraz natkę.

Korzeń pietruszki ma zazwyczaj barwę białą, o bardzo twardym i zwartym miąższu. Liście pietruszki są duże, o ząbkowanej krawędzi. I korzeń, i liście pietruszki maja bardzo intensywny smak oraz aromat, dzięki czemu bardzo chętnie są stosowane jako dodatek do potraw.

Korzeń pietruszki można dodawać do zup, mięs, sałatek i zapiekanek. Liście pietruszki są wspaniałym dodatkiem do past, zup, kremów lub jako ozdoba talerza.

Pietruszka zawiera bardzo dużo prowitaminy A, żelaza i witaminy C. Regularne spożywanie pietruszki pozytywnie wpływa na zmniejszenie napięcia mięśni i usprawnienie układu trawiennego. Dobrze wpływa na układ moczowy, dodatkowo ma działania antyseptyczne, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego.

Jest jednym z warzyw wchodzących w skład włoszczyzny.

Zobacz artykuł: Zielona kuchnia!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
38.0 2.6 0.8 10.5
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >