Produkty

Por

Por

Por to gatunek rośliny z podrodziny czosnkowej. Początkowo uprawiano go w Azji Mniejszej, jednak obecnie jest rozpowszechniony na całym świecie. Jest jednym z symboli Walii.

Por jest bogatym źródłem fosforu, wapnia, witaminy C, witamin z grupy B, karotenu i kwasu nikotynowego. Jest stosowany przy zatruciach jedzeniem, grzybami, spalinami i chemikaliami. Powinien być spożywany przez osoby cierpiące na anemię, artretyzm i gruźlicę. To warzywo ma właściwości antyseptyczne, działa wzmacniająco na system trawienny i nerwowy.
Według niektórych jest afrodyzjakiem, szczególnie dla mężczyzn - powoduje ich pobudzenie seksualne.

Może być stosowany jako okład, w szczególności w przypadku czyraków, hemoroidów, odcisków i wrzodów.

Pora można stosować w kuchni na wiele sposobów. Można go spożywać na surowo, dodając go do sałatek i surówek. Dzięki swojemu ostremu smakowi nadaje wspaniały aromat zupom i mięsom. Jest chętnie dodawany do zapiekanek.

Zobacz artykuł: Czy wiesz co zrobić z porem?

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
24.0 2.2 0.3 5.7
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >