Produkty

Proszek do pieczenia

Proszek do pieczenia

Proszek do pieczenia to sypka mieszanka różnych związków chemicznych, która jest używana do spulchniania ciasta. Składa się z wodorowęglanu sodu, mąki pszennej i kwaśnych soli. Wodorowęglan sodu to zwykła soda oczyszczona, mąka pszenna służy do uniknięcia zbrylenia reszty składników, natomiast kwaśna sól dodawana jest po to, aby zareagowała z sodą oczyszczoną i spowodowała wzrost ciasta.

W sytuacji, gdy zamieniamy proszek do pieczenia na sodę, należy trzymać się proporcji: 1 łyżeczka sody przypada na 4 łyżeczki proszku do pieczenia. Aby soda zareagowała spulchniająco, w cieście powinien znajdować się sok z cytryny, miód albo maślanka.

Proszek do pieczenia jest przede wszystkim dodawany do wyrobu ciast, babeczek, muffinów, chleba lub bułek.

Zobacz artykuł: Proste sposoby na idealne ciasto!

Fot. 123RF.COM/PICSEL

Wartość odżywcza

dla 100g części jadalnej produktu
Energia [kcal]Białko [g]Tłuszcz [g]Węglowodany [g]
51.0 1.4 0.2 11.0
< Powróć do listy produktów Przejdź do tabeli kaloryczność >